Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

" Στην ανάπτυξη των Δυτικών συνοικιών η Περιφέρεια σφυρίζει κλέφτικα "

Άρθρο του Νίκου Χρυσομάλλη - Εφημ. THESSNEWS 23-03-2019


Η αστική αναγέννηση αποτελεί μια σημαντική, κατά κανόνα πολυδάπανη και μακροχρόνια, αστική επέμβαση, που εάν κριθεί επιτυχημένη μπορεί να συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας πόλης ή μιας περιοχής. Εδώ και δεκαετίες η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης εμφανίζει σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. 

H ανεργία πλήττει το σύνολο του πληθυσμού  αφού η περιοχή έχει απογυμνωθεί από κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα  ,  με την εγκληματικότητα και το παράνομο εμπόριο να ανθούν,  εντείνοντας περαιτέρω  την υποβάθμισή της. 


Έντονα είναι  και τα    περιβαλλοντολογικά προβλήματα της περιοχής  η οποία είναι ήδη βεβαρημένη  με κάθε είδους ρυπογόνες  κι επιβλαβείς δραστηριότητες (διϋλιστήριο, βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΑ, ΤΙΤΑΝ ενώ η ΒΙΠΕ παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης). 

Η μεγάλη έλλειψη οργανωμένων δημόσιων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και αντί το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά να παραδοθεί στους κατοίκους, οι ΣυριζοΑνελ το προορίζουν για καταυλισμό λαθρομεταναστών. Οι λιγοστοί δημόσιοι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται σε κάποιους πεζοδρόμους και νησίδες πρασίνου. Ενώ εκτός από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα που εντοπίζονται, η περιοχή κατακλύζεται σήμερα από κενούς κτιριακούς χώρους δείχνοντας με γλαφυρό τρόπο την κρίση στην οποία έχει επέλθει η αγορά ακινήτων, αφού πλέον πολλά κτίρια ανεξαρτήτου ηλικίας μένουν κενά.

 Όλες οι ανωτέρω παράμετροι καταδεικνύουν ότι η συγκέντρωση αυτή έγινε χωρίς κανόνες, με αποτέλεσμα τα γνωστά μέχρι σήμερα αδιέξοδα που βιώνει το καταδικασμένο τμήμα του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος .

Δυστυχώς αποδεικνύεται χρόνια τώρα με τους χειρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων  και με την ανοχή των εκάστοτε Περιφερειαρχών , ότι η Πολιτεία επιτρέπει και χωροθετεί κάθε τι κακό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και κωλυσιεργεί, καθυστερεί και αναβάλλει αποφάσεις για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των δυτικών συνοικιών ,ώστε να καταπολεμηθούν όλες οι παθογένειες που έχουν συσσωρευτεί εκεί για δεκαετίες. Για ακόμη μια φορά επικράτησε η συνήθης τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων για ψηφοθηρικούς λόγους , υπερισχύοντας της ανάγκης παραγωγής έργου.

Η Περιφέρεια  μπορεί και πρέπει να συμβάλει με προσοχή και χωρίς καθυστερήσεις, στην κατασκευή υποδομών στη Δυτική Θεσσαλονίκη,  ώστε να  δοθούν  ουσιαστικά εργαλεία σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το αναπτυξιακό της χάσμα, από το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.




Χρυσομάλλης Νικόλαος 
Υποψήφιος περιφερειάρχης με την  
"Ελληνική Αυγή για την κεντρική Μακεδονία" 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου