Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Τυφλή Πολιτεία

Γράφει ο Νικόλαος Χρυσομάλλης



H κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η  Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, αποτελεί έναν  καθρέφτη  πολλών παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας: Κακοδιαχείριση των κοινωνικών υπηρεσιών, διαφθορά , έλλειψη φροντίδας και μέριμνας για τους συμπολίτες μας που χρειάζονται την βοήθειά μας.

 Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι άνθρωποι που γεννήθηκαν χωρίς την όρασή τους ή την έχασαν στην πορεία της ζωής τους. Τα κυριότερα εξ' αυτών η ανεργία αλλά και η κρατική αδυναμία να τους υποστηρίξει. Η χώρα μας μπορεί να διαθέτει νομικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι στηρίζει τα άτομα με αναπηρία, αλλά όπως δείχνει η εμπειρία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα ή των ανθρώπων που ασχολούνται με την υποστήριξή τους, οι νόμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εφαρμόζονται. 


Η σχολή ξεκίνησε ως φιλανθρωπικό σωματείο και στη συνέχεια έγινε ίδρυμα εποπτευόμενο από τη νομαρχία και πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Σήμερα αποτελεί τον μοναδικό φορέα υποστήριξης και αποκατάστασης τυφλών στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως , εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία πλέον χρονίζουν και αφορούν ιδίως στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Σχολής Τυφλών.

Το σοβαρότερο όλων  είναι η μεταφορά των μαθητών από και προς τις κατοικίες τους , ζήτημα για το οποίο έχουμε οχλήσει επανειλημμένα σαν «Ελληνική Αυγή» την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη. 

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 32. Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερα όμορφο και μεγαλοπρεπές ,πλην όμως λόγω της παλαιότητάς του χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση. Η σημερινή εξωτερική του εικόνα είναι άθλια και η λειτουργικότητά του ιδιαίτερα προβληματική.  Οι χώροι υγιεινής , οι τάξεις και τα κουφώματα είναι πολύ παλιά και χρήζουν γενικής επισκευής.  Κρίνεται δε ως αναγκαία η μελέτη για την επισκευή - ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου και η ενίσχυσή του με την απαραίτητη υλικοτεχνική  υποδομή.

Εμείς ως «Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία» αλλά και ως Χρυσή Αυγή ,  που είναι ο πολιτικός μας φορέας, θα υπερασπιστούμε και θα διευρύνουμε τα βασικά ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης, της κοινωνικής φροντίδας, της πρόσβασης των Α.ΜΕ.Α.  ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Τα άτομα με αναπηρία επιβάλλεται να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε πολίτη της χώρας αλλά πάνω από όλα επιβάλλεται να έχουν το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ,φυσιολογικής  ζωής και αυτό για εμάς αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Νικόλαος Χρυσομάλλης
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Π.Κ.Μ.
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου